КУРКУЛЬСЬКІ ВИСІЛКИ ПІД ЧАС СУЦІЛЬНОЇ КОЛЕКТИВІЗАЦІЇ: ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
У статті досліджено репресивні заходи влади, спрямовані проти куркулів третьої категорії, що здійснювалися в українському селі під час суцільної колективізації протягом 1930–1931 рр. На основі аналізу архівних документів, що вперше вводяться до наукового обігу, висвітлено процес формування куркульських висілків. Показано, що куркульські висілки стали своєрідними селянськими резерваціями з непридатними для життя умовами.