ЕВОЛЮЦІЯ ТРУДОВИХ ВІДНОСИН В ІСПАНІЇ В УМОВАХ КОНСОЛІДАЦІЇ ДЕМОКРАТИЧНОГО РЕЖИМУ (1982-1996 рр.) (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
У період встановлення демократії в Іспанії, що розпочався після смерті засновника авторитарного режиму Ф. Франко в листопаді 1975 р., був проведений цілий ряд реформ, у тому числі в сфері трудових відносин. Практика соціального діалогу постала в Іспанії в перехідний період, коли в результаті діалогу вдалося досягти домовленостей, які дозволили забезпечити такий необхідний для будь-яких демократичних перетворень соціальний мир. Адже ці перетворення довелося проводити на тлі важкої економічної ситуації, яка виражалася в нестримному зростанні цін і безробіття. Одним з найбільш значущих проявів процесу модернізації став вихід на суспільну авансцену безпосередніх учасників соціального діалогу – профспілок. Реформи передбачали повернення до стабільних форм найму, підвищення внутрішньої та зовнішньої мобільності підприємств, розширення предметів колективних переговорів, покращення послуг у сфері професійно-технічної освіти.