ОСОБОВІ СПРАВИ УКРАЇНСЬКИХ ВЧЕНИХ В АРХІВІ УНІВЕРСИТЕТУ ГУМБОЛЬДТА В БЕРЛІНІ: ЗЕНОН КУЗЕЛЯ, ВІКТОР ЛЕОНТОВИЧ, ІВАН МІРЧУК (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
У фондах Архіву Університету Гумбольдта в Берліні (колишній Університет Фрідріха Вільгельма) зберігається достатньо велика кількість матеріалів із зарубіжної україніки, зокрема, документи з історії української еміграції в Німеччини міжвоєнного періоду та часів Другої світової війни: матеріали про діяльність Українського наукового інституту в Берліні 1926–1945 рр.; особові справи українських вчених, які викладали в Університеті Фрідріха Вільгельма: директора Українського наукового інституту в Берліні, професора, доктора Івана Мірчука; завідувача кафедри Українського наукового інституту в Берліні, професора, доктора Зенона Кузелі, дійсного члена Українського наукового інституту в Берліні, доцента, доктора Віктора Леонтовича; документи, пов‟язані з діяльністю студентських організацій Університету, зокрема, товариств, які об‟єднували українських студентів, тощо. В публікації досліджуються особові справи З. Кузелі, В. Леонтовича, І. Мірчука, які містять важливу інформацію як до біографій вчених, так і для вивчення історії української еміграції в Німеччині в цілому.