«АЛЬБОМИ ПІСЕНЬ» ОСТАРБАЙТЕРІВ (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
Стаття присвячена вивченню неопублікованих «Альбомів пісень» українських остарбайтерів, записаних у Німеччині в 1943-1945 роках. Написання альбомів людьми, вивезеними на примусові роботи, можна розглядати як специфічний спосіб зберегти себе, свою ідентичність в нових реаліях. При цьому самі ці нові реалії суттєво впливали на формування нової соціальної спільності – остарбайтерів. У розвідці обґрунтовується необхідність ввести «Альбоми пісень» остарбайтерів до наукового обігу.