БРИТАНСЬКА ТА РОСІЙСЬКА ІСТОРІОГРАФІЯ ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ: ВИКОРИСТАННЯ МЕТОДА АЛЬТЕРНАТИВНОЇ ІСТОРІЇ (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
У статті розглянуто історію розробки та використання методу “альтернативної історії” в британській та російській історіографії Другої Світової війни, встановлені й розкрити особливості методики його застосування. Дано стислу історіографію методу альтернативної історії у світовій історичній науці до середини ХХ століття. Показано несумісність методу альтернативної історії із радянською історичною наукою. Розкрито особливості використання методу альтернативної історії у сучасній британській історіографії Другої Світової війни. Розглянуто формування у російській історіографії альтернативної історії двох мало пов‟язаних між собою напрямів – методологічного та емпіричного. Показано зв‟язок емпіричного напряму з відповідною британською історіографію Другої світової війни.