ОРГАНІЗАЦІЯ ШВИДКІСНОГО ПАСАЖИРСЬКОГО РУХУ – ЕКСПЕРИМЕНТ ІНЖЕНЕРА М. С. ФІЛОНЕНКА (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
У статті пропонується детальний опис важливого наукового експерименту який організував М.С. Філоненко в 1896 році. Мета експерименту полягала у виявленні можливості різкого підвищення швидкості руху пасажирських поїздів. Для отримання реальних результатів був обраний полігон між Києвом та Одесою (654 км.). В якості експерименту було організовано три поїздки. Тривалість поїдки повинна була складати – 10 год. 40 хв. з середньою комерційною швидкістю 61.55 км/год. та максимальною швидкістю 93,88 км/год.