ПРОФЕСОР Л.Ф. НІКОЛАЇ (1844-1908): НАУКОВА, ОРГАНІЗАЦІЙНА ТА ПЕДАГОГІЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ В ГАЛУЗІ БУДІВЕЛЬНОЇ МЕХАНІКИ ТА МОСТОБУДУВАННЯ (до 170-річчя від дня народження) (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
Ніколаї Леопольд Федорович (1844-1908) – інженер шляхів сполучення, вчений в галузі будівельної механіки і мостобудування, професор. Директор (ректор) Петербурзького інституту інженерів шляхів сполучення у 1901-1905 рр. Його наукові праці присвячені розрахункам облицювання тунелів, теорії розрахунку конструкцій мостів, гідравлічним процесам мостових переходів, нормам стікання вод для малих басейнів, історії мостобудування. Він автор книги «Краткие исторические данные о развитии мостового дела в России» (СПб., 1898). У статті висвітлюється його наукова, організаційна та педагогічна діяльність