КОНСТРУЮВАННЯ УКРАЇНСЬКОЇ «РЕАЛЬНОСТІ» В КОМУНІКАТИВНИХ СИСТЕМАХ РОСІЇ: ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА 2014 РОКУ (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
У статті розглядаються деякі теоретичні аспекти сучасного конструктивізму, передусім проблема створення «другої реальності» в мас-медіа, а також аналізується практика конструювання української «реальності» в комунікативних системах Росії. Згідно з теорією Нікласа Лумана кожна соціальна система конструює себе і свій навколишній світ, але система мас-медіа конструює зовнішній світ для всього суспільства. Російські мас-медіа у 2014 році «сконструювали» негативну картину української «реальності» і спровокували справжній сплеск агресивності щодо України.