ЦЕРКОВНИЙ ФАКТОР РОСІЙСЬКОЇ АГРЕСІЇ ПРОТИ УКРАЇНИ МОВОЮ ДОКУМЕНТА: ЕПІЗОД 1920 р. (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
Публікується оригінальне історичне джерело – послання до віруючих Тимчасового Вищого Церковного Управління на Півдні Росії. Документ з’явився у вересні 1920 р. на території Криму, підконтрольній білогвардійцями, а звідти – поширився по всьому півдню України. Послання відіграло центральну роль у проведенні релігійно-моральних заходів церкви, спрямованих на посилення проросійських патріотичних почуттів населення. Воно активізувало монархічні настрої, блокувало соціальний і національновизвольний рух у суспільстві. Підкреслюється ідейна співзвучність положень послання 1920 р і фразеології російських політиків та церковних діячів 2014 р.