ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НАУКОВИМИ КАДРАМИ ЕЛЕКТРОТЕХНІЧНОГО КОМПЛЕКСУ УКРАЇНИ (1950–1960 рр.) (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
Розглянуто етапи формування системи підготовки і атестації наукових та науково-педагогічних кадрів електротехнічного профілю в провідних вищих технічних навчальних закладах та академічних установах України впродовж 1950–1960 рр. На основі аналізу нормативно-правових документів встановлено характерні ознаки функціонування інституту аспірантури та докторантури на тлі освітньої державної політики другої половини ХХ ст. Висвітлено особливості підготовки наукових кадрів для електротехнічного комплексу, зокрема досліджено діяльність спеціалізованих вчених рад, виокремлено здобутки та вказано на недоліки у розвитку системи формування наукового та освітнього потенціалу того часу.