ПРОБЛЕМА НЕЗАЛЕЖНОСТІ ГЕТЬМАНЩИНИ СЕРЕДИНИ XVII ст. ОЧИМА СУЧАСНИХ ПОЛЬСЬКИХ ІСТОРИКІВ (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
У статті досліджується інтерпретації в сучасній польській історіографії однієї з ключових проблем ранньомодерної української державності чи містили політичні концепції Б. Хмельницького ідею незалежності Гетьманщини, та якою мірою вона була реалізована. Проаналізовано появу нових тенденцій в прочитанні крізь цю призму політичної програми українського гетьмана, відтінено ступінь спадкоємності між підходами сучасних істориків та історіографічною традицією.