ВПЛИВ ПОЛІСУ НА ФОРМУВАННЯ ОБРАЗУ ІДЕАЛЬНОГО ГРОМАДЯНИНА У ДАВНІХ АФІНАХ (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
Розглядається вплив полісу на формування образу ідеального громадянина у Давніх Афінах. Виділено два домінуючих підходи до визначення полісу в історіографії: через триєдину сутність – місто, держава, колектив громадян та на основі протиставлення конструкції поліс – місто. Аналізується поняття громадянства, права та обов’язки громадянина відповідно до ідеалу активного громадянина поліса. Підкреслюється комунікативна функція публічного простору у суспільно-політичному житті. Визначається, що формування образу громадянина відбувалось відповідно до норм та цінностей громадянської общини.