СПРИЙНЯТТЯ ОСВІТИ Й ОСВІЧЕНОСТІ У XVIII ст. (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
Одна із недосліджених тем в історії української освіти ранньомодерного часу – сприйняття набутих у різноманітних школах знань колишніми вихованцями. Добре дослідити «соціальні аванси», що їх сподівалися отримати за навчання, та сприйняття факту власних студій алюмнами дає мікроісторичний підхід. Саме детальний аналіз позиції колишнього студента Києво-Могилянської академії Йосифа Кленчинскього запропоновано у цій статті.