«РАСИЗМ» В ЄВРОПЕЙСЬКІЙ СУСПІЛЬСТВОЗНАВЧІЙ ДУМЦІ XIX – ПОЧАТКУ XX ст. ТА ЙОГО ВПЛИВ НА ІДЕОЛОГІЮ НАЦИЗМУ (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
У статті мова йде про відомих європейських діячів XIX – початку XX ст., які вплинули на формування і обґрунтування «расової теорії» націонал-соціалізму. Акцентується увага на расових поглядах європейських мислителів Ж.Гобіно, Х.Чемберлена, Г.Ліста, Л.Лібенфельса, а також на поглядах теоретиків нацистської ідеології А.Гітлера, А.Розенберга, В.Дарре, В.Дайца, в працях яких відображена расова концепція націонал-соціалізму.