МЕДИЧНО-САНІТАРНЕ Й МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗЕМСЬКИХ УСТАНОВ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я КИЇВЩИНИ У 1904-1914 рр. (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
Реформування медичної галузі на території Київської губернії стало одним з негайних впроваджень владою заходів щодо покращення медичного забезпечення населення. На зміну морально застарілим Приказам громадської опіки, що показали свою неспроможність ведення медичної справи у сучасних умовах, прийшла якісно нова форма управління – земські органи самоврядування. З перших днів свого існування вони показали свою роботу у налагодженні та розвиткові лікарняних установ, збільшенні медичного персоналу, витрачанні значних коштів у запобіганні епідемій тощо. Новоутворені органи земського самоуправління опікувались покращенням матеріального забезпечення лікарів, а саме: збільшували заробітну плату, надавали квартири або виділяли кошти на оренду житлових приміщень, забезпечували необхідними медичними інструментами та науково-довідковою літературою, відправляли лікарів у наукові відрядження для покращення їх професійного рівня.