РОЗСЕЛЕННЯ ТА СТАНОВИЩЕ УЕНЕРІВСЬКОЇ ПОЛІТИЧНОЇ ЕМІГРАЦІЇ У ВОЛИНСЬКОМУ ВОЄВОДСТВІ НА ПОЧАТКУ 20-х років ХХ ст. (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
У науковій статті на основі архівних матеріалів, міжвоєнної періодичної преси, сучасної української та польської історіографії висвітлено обставини і причини появи на території Західної Волині уенерівської політичної еміграції. З’ясовано її економічне становище, юридичний статус та зв’язки з місцевим населенням. Доведено, що польська влада усіляко перешкоджала поселенню уенерівських політичних емігрантів на території воєводства, боячись піднесення українського національного руху. Автор відстежила акти виселення та депортацій емігрантів з Волині та перші спроби їхньої самоорганізації.