ЯГЕЛЛОНИ ТА ГАБСБУРГИ: БОРОТЬБА ЗА ІМПЕРАТОРСЬКУ КОРОНУ (1519 р.) (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
Метою статті є розгляд однієї з ключових подій в історії Європи XVI ст. – виборів імператора 1519 р., які визначили тенденції розвитку регіону у період раннього нового часу. В роботі зроблений аналіз перебігу та результатів боротьби за імперську корону між провідними монархіями Заходу. Виокремленні особливості зовнішньополітичних відносин між династіями польських, угорських та чеських Ягеллонів, австрійських та іспанських Габсбургів та французьких Валуа. Розглянуті дипломатичні перипетії та особливості передвиборчого процесу, з урахуванням виключної ролі польського фактору на специфіку проходження виборів 1519 р.