МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ М. П. ДРАГОМАНОВА (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
М. П. Драгоманов зробив вагомий внесок в історичну науку, а найголовніше залишив оригінальну систему поглядів на історичний процес і методи його пізнання. Він одним з перших в Україні визначив межі історичної науки, її призначення та роль у розвитку суспільства, що створює умови для переосмислення сучасних уявлень про межі і призначення історичної науки як такої, що закладає основу суспільного світогляду української нації. Проаналізовано запропоновану М. П. Драгомановим оригінальну методологічну систему історичних досліджень, яка заснована на вивченні людського світогляду, виявленні центральних подій історичних епох, новаторській схемі критики джерел і використання досягнень інших наук.