СОЦІОКУЛЬТУРНЕ СЕРЕДОВИЩЕ ТА РОЗВИТОК ЗООГЕОГРАФІЇ В УКРАЇНІ (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
У статті розглянуто вплив соціокультурного середовища на розвиток зоогеографії в Україні, їх взаємозв’язок і взаємозалежність. Загальна сукупність чинників зовнішньої політики та внутрішнього життя держави визначали зміст і спрямованість зоогеографічних досліджень, мотивацію діяльності вчених-природослідників, визначали чинники суспільного розвитку, їх відповідність до суспільних запитів і потреб. Увага автора сфокусована на діяльності тих вчених, які у своїх дослідженнях зосереджувалися на вивченні тварин українських земель, залишили вагомий слід у розвитку зоогеографії України та ініціювали інтерес до вивчення природи рідного краю.