ДІЯЛЬНІСТЬ ПРАВОСЛАВНИХ БРАТСТВ НА ПІВДНІ УКРАЇНИ (КІНЕЦЬ ХІХ – ПОЧАТОК ХХ ст.) (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
У статті досліджено діяльність православних братств у південноукраїнських єпархіях, яка полягала у вивченні проблеми розкольників і різних протестантських течій, розповсюдженні місіонерської літератури та книг православно-просвітницького змісту, виданні спеціальних брошур і листків, відкритті парафіяльних бібліотек і народних читалень. З’ясовано, що основними методами місіонерської роботи духовенства були переконання, пропаганда православних істин, ізоляція православних від впливу іновірців, проведення морально-релігійних читань та бесід. Зазначено, що діяльність церковних братств не принесла очікуваних наслідків у місіонерській площині й чисельність розкольників і протестантів суттєво не зменшилась. Це зумовлено відсутністю коштів, належної підтримки суспільства, зміною духовних пріоритетів населення та певним розчаруванням у православній церкві.