ПРАВОСЛАВНА ЦЕРКВА І РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ В УКРАЇНІ (1919–1920 рр.): Ч. 1. ІДЕЙНІ ОРІЄНТИРИ ТА ХАРАКТЕР ДІЯЛЬНОСТІ (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
Показані церковні форми російської агресії в Україні протягом 1919–1920 рр. Вони були часткою ідеології та практики білого руху. Розкрито характер і особливості політичного курсу генералів А.І. Денікіна та П.М. Врангеля у ставленні до православної церкви в Україні. Доводиться, що це був курс на реставрацію єдиної і неподільної російської держави та цілісності Російської православної церкви. Висвітлюється роль керівництва українських єпархій у формуванні Тимчасового вищого церковного управління на південному сході Росії. Надано характеристики відносин цього управління з церковною владою в Україні.