ОРЕНДА ЗЕМЛІ В СЕЛАХ ДОНБАСУ В РОКИ НОВОЇ ЕКОНОМІЧНОЇ ПОЛІТИКИ (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
У статті йдеться про значення здавання й оренди землі для індивідуальних господарств і соціального розшарування селянства Донбасу в роки непу. В перші роки радянської влади земельна оренда була заборонена. Але умови для орендних відносин зберігалися. Оренда була важливим засобом використання земель, які не оброблялися, хоча числилися за хліборобами, котрі не могли їх обробити, оскільки не мали сільськогосподарського реманенту. Важливим було привести у відповідність лишки живого та мертвого реманенту, які малися здебільшого в заможного селянства, з землею, що отримала біднота, але не мала засобів для її обробітку, потрібно було легалізувати орендні відносини. Це й було здійснено партійно-радянським керівництвом навесні 1922 р.