СТРАТЕГІЇ ВИЖИВАННЯ ПРАВОСЛАВНИХ СВЯЩЕНИКІВ У 1930-х рр. (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
У статті розглянуто процес адаптації колишніх священнослужителів до нових реалій життя, обумовлених проведенням колективізації та індустріалізації. З’ясовано, що в умовах формування тоталітарного режиму основними стратегіями виживання для священників стали зміна соціального статусу та місця проживання і тактика мовчання. Простежено особливості процесу адаптації колишніх священиків як в умовах села, так і міста. Встановлено, що пристосування до нових умов життя в місті проходило прискореними темпами.