ДЕПОРТАЦІЙНО-ПЕРЕСЕЛЕНСЬКІ ПРОЦЕСИ В ДРОГОБИЦЬКІЙ ОБЛАСТІ (1944–1953 рр.) (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
У статті висвітлюються репресивні заходи радянської системи проти населення Дрогобицької області у перші повоєнні роки. Розкриваються масштаби і етапи масових депортацій, примусових переселень і трудових мобілізацій. Показано, що депортаційно-переселенська політика радянського керівництва щодо населення краю скеровувалась в першу чергу на придушення національновизвольного руху, позбавлення його соціальної і моральної підтримки, уніфікацію етнонаціональної та соціальної структури регіону.