САМОДОСТАТНІСТЬ УКРАЇНСЬКОЇ ІСТОРИЧНОЇ НАУКИ У ХІХ ст. (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
Статтю присвячено дослідженню процесу становлення та розвитку історіософських ідей на ґрунті української історичної науки, з урахуванням новітніх концепцій українських істориків, що являлись представниками різних наукових шкіл та течій. Поряд з цим обґрунтовано, що ХІХ ст. – це доба найбільшого розвитку української історичної науки, що повністю відповідала світовим стандартам. Також проведений аналіз проблеми взаємовідносин власне історичної науки та історіософії. Загалом, підкреслено, що не існувало єдиного розуміння української історіософії, хоча сутність спадщини її творців для подальшого розвитку української історичної науки не підлягає сумніву.