ІСТОРІЯ ТАЄМНИХ ОРГАНІЗАЦІЙ У РОСІЇ У ПЕРШІЙ ЧВЕРТІ XIX СТОЛІТТЯ В НАУКОВІЙ СПАДЩИНІ МИХАЙЛА ДРАГОМАНОВА (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
У статті простежено формування наукових поглядів Михайла Драгоманова. Виділено окремі аспекти та напрямки дослідження історика. На основі праць М. П. Драгоманова, а також окремих дослідників його соціально-політичної спадщини, аналізуються ідеї вченого щодо самоусвідомлення українців у Росії. Визначені програмні документи таємних організацій які були доступні науковцеві. Простежується позиція вченого щодо національних рухів Польщі та Російської імперії, чітко розділяючи таємні організації згідно з діяльністю.