ПЕРШІ ШАХТАРСЬКІ СТРАЙКИ ЧАСІВ ГОРБАЧОВСЬКОЇ “ПЕРЕБУДОВИ” В УРСР (1988 – ПЕРШЕ ПІВРІЧЧЯ 1989 рр.): ІСТОРІОГРАФІЯ ПИТАННЯ, СУЧАСНИЙ ПОГЛЯД (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
У статті досліджується один з феноменів радянської дійсності періоду горбачовської "перебудови" – початковий етап шахтарського страйкового руху, що відроджувався. Подається аналіз історіографії проблеми, що дозволило викласти погляди істориків на природу явища, оцінку дій гірників і наслідків перших виступів. Істотне розширення автором кола використовуваних джерел дало можливість на якісно новому рівні простежити наростання конфлікту, його динаміку, реакцію партійно-державного керівництва СРСР та УРСР, обласних партійних комітетів на страйкову боротьбу, що розгорталася.