Особливості та проблеми становлення України як суб’єкта нової системи міжнародних відносин (Zaporizhzhia Historical Review, 2018)
У статті здійснено спробу окреслити особливості та проблеми суб’єктивізації України в міжнародних відносинах у контексті становлення постбіполярної системи, зумовленої розпадом СРСР. Автор розглядає міжнародну правосуб’єктність як формування та реалізацію незалежного зовнішньополітичного курсу держави, спрямованого на захист національних інтересів та унеможливлення прийняття політичних рішень, які б стосувались безпосередньо суб’єкта міжнародних відносин та не були попередньо узгоджені з ним.Проаналізовано внутрішньо і зовнішньополітичні чинники становлення України як суб’єкта міжнародних відносин та доведено, що ключовий вплив на процес становлення міжнародної правосуб’єктності України зумовлений специфікою транзиту УРСР в незалежну Україну, а саме, наслідками серії неформальних компромісів між націонал-демократами та партійною номенклатурою. Висвітлено ментальну неготовність українського населення до радикального розриву з радянським минулим, що призвело до консервації радянських методів та принципів державного управління, а відтак, і неготовності до реалізації активного самостійного зовнішньополітичного курсу.Окреслено головні геополітичні перешкоди легітимізації України на міжнародній арені, неготовність Заходу до розпаду СРСР та реалізація політики на збереження єдиної ядерної держави. Доведено взаємозалежність між ядерним роззброєнням України та її легітимізацією як незалежноїдержави. Автор акцентує увагу на російському чиннику у процесі суб’єктивізації, потужному інформаційному, економічному та політичному тиску на Київ з метою інтеграції України у геополітичні проекти, спрямовані назбереження монопольного лідерства Москви на пострадянському просторі та дискредитації самої ідеї української державності. Відзначено роль Києва в унеможливленні трансформації СНД у наддержавну структуру.Автор підсумовує, що процес становлення України як суб’єкта міжнародних процесів не завершився, а триває, наша держава суб’єктивізується в контексті протидії російській агресії.