Формування учительського корпусу початкових народних шкіл Київської єпархії на сторінках «Руководства для сельських пастырей» 60-років XIX ст. (Zaporizhzhia Historical Review, 2018)
Стаття присвячена аналізу публікацій про учителювання та завідування початковими народними школами православного сільського духовенства, які з’явились на сторінках церковного періодичного видання «Руководство для сельских пастырей» у 1860-х роках. Показано, що православне духовенство Київської єпархії мало незаперечні успіхи у поширенні початкової освіти: кількість відкритих ним парафіяльних шкіл і чисельність залучених учнів значно переважали відповідні показники державних шкіл. Освітня політика і практична діяльність духовенства в освітній сфері у 60-ті роки XIX ст. схвалювалась суспільними колами, але існували побоювання в учительській спроможності сільських парафіяльних священнослужителів, які мали освіту духовних семінарій і спеціально до учителювання не готувалися. Такі перестороги були причиною дискусій про участь парафіяльного духовенства в освіті своєї пастви.Як показують вивчені і цитовані у статті публікації єпархіального щотижневика, за питанням про виконання учительських обов’язків сільським духовенством стояла інша проблема-про відомче підпорядкування початкової народної освіти. На хвилі ліберальних суспільних реформ 60-х років XIX ст. освітня активність православного духовенства набула схвалення та визнання, під знаком чого публікувались матеріали навіть дискусійного характеру. Тобто сама постановка питання про учителювання духовенства набувала риторичного звучання, а зазначення тимчасовості такого його вирішення виглядало не дуже переконливим.Зазначається, що щотижневик «Руководство для сельских пастырей» потребує комплексного аналізу за усі роки його існування (1860-1917), так як був одним із засобів впливу на формування громадської думки широкої аудиторії та є досить інформативним джерелом вивчення культурно-освітянської діяльності Православної церкви.