Православне парафіяльне духовенство і селянство Київської губернії: зміни у відносинах в 40–60-ті роки ХІХ ст. (Zaporizhzhia Historical Review, 2018)
У статті на прикладі Київської губернії розглядається вплив «Положення …» 1842 р. на відносини парафіяльного духовенства з селянством. Обґрунтовано, що намагання уряду вирішити питання матеріального забезпечення священно- і церковнослужителів запровадженням додаткових повинностей для селянства, які включали обробіток землі священика, забезпечення членів причту житлом, його ремонт призвели до істотного погіршення взаємин між парафіяльними кліриками і вірянами. Наголошується, що збереження обов’язку обробляти церковні угіддя після ліквідації кріпацтва ставало дедалі небезпечнішим для Православної церкви.