Шинкарство у Гетьманщині XVIII століття: уплив на поведінкові стратегії українського соціуму (Zaporizhzhia Historical Review, 2018)
На прикладі сільського та міського соціуму Гетьманщини XVIII ст. в статті зроблено спробу дослідити дуалістичне ставлення українства до корчемних хат, передусім, їхню розважально-відпочинкову функцію та асоціальні впливи на поведінкові стратегії людності: поширеність кулачних боїв, нецензурної лексики, азартних ігор, пияцтва; продемонструвати чисельність шинкових дворів; пояснити особливості ґуральницького промислу; розкрити окремі умови законодавчого регулювання шинкарства; приділити увагу проблемі неконтрольованого вживання спиртних напоїв населенням.