«Хрест незрушний на кітві буде навік-віки». Ще раз про символ хреста-якоря у гербі гетьмана Івана Мазепи (Zaporizhzhia Historical Review, 2018)
У статті здійснюється дослідження актуального питання щодо духовного змісту герба гетьмана Івана Мазепи. Воно виконано із залученням комплексу нових джерел з археології, нумізматики, геральдики, ставрографії та писемних джерел кінця XVII – початку XVIII ст. Робиться акцент на гербових віршах присвячених гетьманському гербу сучасників І. Мазепи. Вони вказують на присутність у гербі ранньохристиянського символу хреста-якоря і, відповідно, на тяглість герба гетьмана від княжих знаків Святого Володимира та Ярослава Мудрого. Верхівка герба українського князя і гетьмана Івана Мазепи у вигляді літери Y розглядається як один із маловідомих типів хреста-розп’ятя.