Еволюція запорозької «чайки» XVI – XVII ст. (Zaporizhzhia Historical Review, 2018)
В статті досліджуються напрямки еволюції човна Запорозьких козаків (чайки) протягом XVI – XVII ст. під впливом технічних та військово-політичних чинників. Окреслюються визначальні риси та характеристики човна та робиться уточнувальне означення терміну «чайка». Пропонується обгрунтування погляду на цей військово-технічний феномен як на тип судна, який об’єднує різні плавзасоби за принципами подібності в застосуванні та відносної технічної схожості. Чайка розглядається як загальне поняття у співставленні із наведеними конкретними різновидами суден. Ставиться питання про класифікацію українських суден козацької доби, спадкоємності козацьких суднобудівних традицій та хронологічних меж існування козацької чайки.