Метаморфози політичного авантюризму Є. П. Азефа (Zaporizhzhia Historical Review, 2018)
У статті досліджено процеси становлення та розвитку політичного авантюризму відомого російського провокатора Є. П. Азефа. Доведено, що феномен Азефа, котрому вдалося, водночас, грати роль провідного організатора революційного терору в Російській імперії на початку ХХ ст. і залишатися цінним інформатором російського уряду, став можливим за умови глибокої суспільно-політичної кризи в пізньоімперській Росії. Політичний авантюризм Азефа виявися реакцією маргінальної особистості на процеси занепаду традиційного суспільства в Російській імперії, з одного боку, розвитку революційних ідей та рухів у ньому, з другого.