Тенденції і наслідки архаїзації сучасної Росії (Zaporizhzhia Historical Review, 2018)
В статті аналізується провідні риси історичного шляху Росії, які виразно окреслилися наприкінці ХХ століття і на початку ХХІ-го. З двох можливих варіантів розв’язання складних проблем, створюваних кризою, обирається не модернізація, а архаїзація. Мета дослідження полягає у виокремленні головних тенденції російської інволюції і демонстрації тих результатів, до яких вона призводить. Путінська Росія «випадає із сучасності», що має катастрофічні наслідки для неї самої і для інших країн. Неспроможність здійснювати модернізацію прикривається агресивністю, яка набула форм «гібридної війни» проти України, Європи, Заходу.