Розвиток цукробурякової промисловості у Наддніпрянській Україні в науковій спадщині академіка К. Г. Воблого (Zaporizhzhia Historical Review, 2018)
У статті зроблена спроба окреслити головні чинники розвитку цукробурякового виробництва Наддніпрянської України в науковій спадщині академіка К. Г. Воблого (1876-1947). Проаналізовані рукописні роботи вченого, присвячені вивченню історії цукрового виробництва. Охарактеризовано динаміку зростання кількості цукрових заводів і фактори, які сприяли розвитку цукрової промисловості у Наддніпрянській Україні. Авторка статті визначила основні аспекти діяльності великих українських ярмаркових торгів. Проаналізовано заходи, уживані царським урядом щодо підпорядкування української цукрової промисловості Російській імперії. Виділено основні етапи технічного перевороту на Україні у другій половині ХІХ – на початку ХХ ст. З’ясовані основні напрями розвитку техніки і технології цукрового виробництва, запропоновані академіком К.Г. Воблим.