ЗАПОРОЗЬКІ ЧОВНИ РОСІЙСЬКО-ТУРЕЦЬКОЇ ВІЙНИ 1787–1791 рр. (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
На основі комплексу історичних джерел досліджується військово-технічний феномен останнього періоду козацької доби. Це запорозькі човни Чорноморського козацтва. Автор доходить висновку щодо загальної адекватності козацького човна 17 ст. та теоретично змодельованого запорозького човна 1787 - 1791 рр., що було зумовлено українською традицією суднобудування. Отримані висновки актуальні для дослідження військового та суднобудівного досвіду Запорозького козацтва та використання його у процесі формування території України.