УКРАЇНСЬКА АВТОНОМІЯ В КІНО МІЖВОЄННОГО ПЕРІОДУ: СПРОБА РЕГЛАМЕНТАЦІЇ В СРСР (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
У статті, побудованій на матеріалах архівних джерел, досліджується період діяльності Всеукраїнського фотокіноуправління – організації, яка керувала всією кіногалуззю УСРР протягом 1922-1930-х років. Аналізуються непрості відносини з аналогічною російською республіканською організацією «Совкіно», яка, починаючи із середини 1920-х років, сприймаючи ВУФКУ як свого основного конкурента на союзному ринку, намагалася всіляко послабити українські позиції. Акцентується увага на боротьбі українського керівництва за збереження кіноавтономії наприкінці 1920-х років. Показано чітку централізаторську політику союзного керівництва, направлену на ліквідацію національних республіканських організацій та підпорядкування всієї кіногалузі московському центру.