НЕВІДОМІ СТОРІНКИ ІСТОРІЇ НАЦИСТСЬКОЇ ОКУПАЦІЇ МИКОЛАЄВА В 1941-1944 рр.: БУРГОМІСТР МИКОЛА ПОЛЗУНОВ (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
На основі розсекречених документів колишнього КДБ досліджується досі незнана діяльність Миколи Васильовича Ползунова на посаді бургомістра окупованого Миколаєва в 1941-1944 роках. З’ясовано його роль у відновленні промислових та комунальних підприємств, соціальних організацій та установ міста, їх комплектації керівним та особовим складом упродовж серпня-грудня 1941 року на посаді головного інженера міської управи. Розкрито умови, за яких Микола Ползунов призначений міським головою, його активність у реалізації окупаційної політики загарбників у сферах експлуатації людських ресурсів, відновленої промисловості, управління державною торгівлею, житловим та комунальним господарством, міським транспортом, медичними та освітніми закладами, обліком та оподаткуванням місцевого населення та ін. Висвітлено зв’язки бургомістра зі спецслужбами Третього райху, королівської Румунії, а також з представником болгарської делегації в Одесі Мішо Хаджийським. З’ясована доля Миколи Ползунова після евакуації з Миколаєва у березні 1944 року та у повоєнний період.