АНТИЯДЕРНИЙ РУХ В УКРАЇНІ В ПЕРІОД РАДЯНСЬКОЇ ПЕРЕБУДОВИ (КІНЕЦЬ 1980-х - 1991 рр.) (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
У статті на основі радянських партійних архівних документів, газетних публікацій та інформаційних повідомлень з мережі Internet, досліджується проблема протистояння суспільства і влади з питань енергоатомної безпеки в Україні наприкінці 1980-х – 1991 рр.Після Чорнобильської катастрофи в Україні виникає громадська опозиція функціонуванню ядерноенергетичної галузі. Питаннями радіаційної безпеки та супутніх проблем, займалися неурядові екологічні організації та партії: асоціація «Зелений світ», Партія Зелених України, Кримська асоціація «Екологія і світ»; національно-демократичні об’єднання: Товариство української мови ім. Т. Г. Шевченка та Народний рух України. Соціальну і медичну допомогу постраждалим від радіаційного випромінювання надавала організація «Союз Чорнобиль України». Основними напрямами діяльності неурядових товариств стали акції протесту, мітинги, збір підписів для заборони будівництва атомних об’єктів, дискусії навколо гострих екологічних питань в пресі. Антиядерний рух зробив вагомий внесок у запровадження Верховною Радою УРСР мораторію на будівництво нових атомних електростанцій в Україні.