СТАНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТОК ТЕРМІНУ «МУЗЕОГРАФІЯ» В ЄВРОПЕЙСЬКОМУ НАУКОВОМУ ДИСКУРСІ XVIII – ПОЧАТКУ XXI СТОЛІТТЯ (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
У статті розглянуто наукові видання та окремі публікації XVIII – початку XXI століття, які дають змогу прослідкувати процес становлення та розвитку терміну «музеографія», з’ясувати контекст його використання в європейському науковому дискурсі. Аналіз джерел показав, що протягом зазначеного періоду становлення дефініції проходило двома шляхами: контекстуальне розуміння слова з широкими інтерпретаціями; словникове визначення. Залучені джерела показують дисциплінарне поширення дефініції, протягом зазначеного часу, в напрямку «природничі науки (біологія, мінералогія) – історичні науки (археологія, мистецтво) – музеологія». В статті продемонстровано, як протягом другої половині ХХ – початку ХХІ століття в динаміці проходив процес докорінної трансформації дефініції, а саме – відхід від етимології слова (опис музею) та наділення його значенням практичної роботи в музеї. На підставі використаних джерел, проаналізоване місце музеографії в схемах наукового знання.