КУЛЬТ АСКЛЕПІЯ У ЗАХІДНОЄВРОПЕЙСЬКІЙ ТА ПІВНІЧНОАМЕРИКАНСЬКІЙ ІСТОРИЧНІЙ НАУЦІ (ОСТАННЯ ЧВЕРТЬ XIX ст.) (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
Археологічні відкриття останньої чверті XIX ст. пробудили хвилю інтересу наукової спільноти до культу здравеносного божества Асклепія. Історична наука збагатилася комплексом речових джерел, що відкрило для учених нові можливості для вивчення вищезазначеного культу. Особливістю даної проблематики була її міждисциплінарність. Окремі аспекти культу Асклепія вивчали археологи, філологи, історики та лікарі. Саме в цей період були досліджені походження культу Асклепія та його сутність; функції, яку асклепіони виконували у давньогрецькому суспільстві; ритуали, які відбувалися у храмах; призначення будівель, які розташовувались на території асклепіонів.