ВПЛИВ ІДЕОЛОГІЇ НА РАДЯНСЬКИЙ ІНФОРМАЦІЙНИЙ ПРОСТІР У КОНТЕКСТІ АФГАНСЬКОЇ ВІЙНИ (1979-1989) (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
У статті здійснюється характеристика впливу ідеології на радянський інформаційний простір у контексті Афганської війни (1979–1989). Визначається, що впродовж періоду існування Радянського Союзу практично всі його засоби масової інформації перебували під жорстким ідеологічним контролем уряду та партійного комуністичного керівництва. Водночас наголошується, що саме пропаганда у вигляді інформаційного впливу має значне ідеологічне навантаження на свідомість людей. Жертвами такої ідеологічної пропаганди стали сотні тисяч людей, які тією чи іншою мірою постраждали від Афганської авантюри кремлівських лідерів. Аналізуються традиційні принципи ведення конвенціональної та неконвенціональної війни, котрі мали місце в Афганській війні, котру вів Радянський Союз упродовж майже десятиріччя. Підкреслено, що в ній були використані також елементи гібридного та інформаційно-диверсійного протистояння. Наголошено, що лідери Радянського Союзу за будь-яку ціну прагнули забезпечити саме ідеологічне та інформаційно-пропагандистське підґрунтя своєї «афганської політики». Водночас, досить часто великі втрати матеріального й навіть людського ресурсу не мали для радянського керівництва в цій військовій авантюрі такого значення, як військово-політична складова. Підсумовано, що для радянських учасників Афганської війни, щодо інформаційного висвітлення останньої, чи не найобурливішим було те, що засоби масової інформації Радянського Союзу практично всі події останньої висвітлювали як дії урядових військ Афганістану. Натомість участь Обмеженого контингенту радянських військ у цій війні підлягала під інформаційне табу. Також воїни не могли пригадати жодного новозбудованого дитсадка чи школу, про котрі часто писалося в радянських газетах.