ТРАНСФОРМАЦІЯ ЗОВНІШНЬОПОЛІТИЧНИХ СТРАТЕГІЙ КРАЇН СКАНДИНАВІЇ В УМОВАХ КРИЗИ СУЧАСНОЇ СИСТЕМИ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ БЕЗПЕКИ (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
У статті проаналізовано процес трансформації зовнішньополітичних безпекових стратегій країн Скандинавії у контексті кризи сучасної системи європейської безпеки. Визначено, що у питаннях проведення власної безпекової політики кожна із держав Скандинавії дотримується власної, інколи діаметрально відмінної від сусідньої держави позиції, що викликає складність у виокремленні такого поняття як спільний «скандинавський підхід» у веденні зовнішньої політики. Встановлено, що з 2014 по 2018 рр. відбулась трансформація зовнішньополітичних стратегій кра їн Скандинавії. Фінляндія, Швеція, Норвегія та Данія активізували діяльність у зовнішньополітичній сфері та у напрямку безпеки та оборони не тільки в рамках Загальної політики безпеки та оборони Європейського Союзу, а й в регіональному аспекті. Встановлено, що існує три основних думки серед експертів щодо потенціалу та перспектив розвитку скандинавського регіонального безпекового співробітництва. Перша – подальший розвиток регіонального співробітництва країн Скандинавії буде розвиватися та розширюватися. Друга – співробітництво не спрямоване на подальшу координацію спільної політики, а сама співпраця має більш зобов’язуючий характер. Третя – діаметрально протилежна – експерти ставлять під сумнів існування Північноєвропейського оборонного співробітництва взагалі, зважаючи на той факт, що історично геополітика ділить Північний регіон частіше, ніж об'єднує його зі складних питань безпеки.