Римо-католицьке духовенство на Півдні України в 20-30-ті рр. ХХ ст.: Йосип Крушинський (Zaporizhzhia Historical Review, 2018)
Стаття присвячена дослідженню долі римо-католицького духовенства на Півдні України в умовах суспільно-політичних трансформацій 20-30-х рр. ХХ ст. На прикладі священика Йосипа Крушинського проаналізовано методи боротьби радянської влади з релігією, простежено наслідки деструктивного впливу антирелігійної політики на функціонування Римо-католицької церкви, визначено масштаби втрат серед духовенства під час масових політичних репресій. Автором статті розкрито життєвий та творчий шлях священика, з’ясовано особливості його церковної та соціальної діяльності. Визначено роль Й. Крушинського в розвитку Римо-католицької церкви, збереженні її організаційної будови та життєздатності в часи запровадження державного атеїзму.