Внесок М. П. Ковальського в розвиток теорії і практики польової археографії та архівної евристики у 1970-х роках (Zaporizhzhia Historical Review, 2018)
Розглядається внесок Миколи Ковальського у формування теоретичних засад і методів польової археографії та архівної евристики в УРСР 1970- х років. В цих галузях новаторським виявився проект М. Ковальського щодо використання джерелознавчого потенціалу історично складених комплексів. На прикладі книг судово-адміністративних установ він намагався запровадити нові польові, камеральні та зрештою й едиційні правила для представлення нового для радянського джерелознавства історичного джерела.Аналізується процес розробки теорії і формування методології археографії в «загальносоюзних» археографічних центрах у зазначений період, а також нові підходи, розроблені М. П. Ковальським щодо книг судово-адміністративних установ, як нового виду джерела, цінного своєю цілісністю.Робиться висновок про те, що закладені в той час основні напрями, за якими рухалась теоретико-методологічна думка в Україні у наступні десятиліття, заслуговують на подальше вивчення, оскільки не втратили своєї актуальності і сьогодні.