Відпустка та відпочинок на морі в умовах УРСР (середина 1950-х – середина 1960-х рр.): за матеріалами журналу «Перець» (Zaporizhzhia Historical Review, 2018)
У статті розглядається проблематика відпустки як елементу повсякденного життя радянської України середини 1950-х – середини 1960-х рр. з акцентуванням уваги на відпочинку на морі, який у вказаний період почав набувати масового характеру. Для розкриття теми як базове джерело використано сатирично-гумористичний журнал «Перець», за публікаціями якого можна відслідковувати певні тенденції проведення відпусток жителями УРСР у згаданий період. Зроблено висновок, що протягом вказаного періоду часу у республіці відбулося формування такого виду відпочинку як поїздка на море чому сприяло як удосконалення трудового законодавства, так і зростання доходів громадян. В той же час відпочинку на морських курортах були притаманні типові недоліки радянської соціально-економічної системи – дефіцит, неякісні товари та послуги, низький рівень туристичного сервісу та ін.