Український чинник у трактуванні Михайлом Катковим польського питання (за матеріалами публіцистики 1863 року). (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
На підставі аналізу статей одного з найвпливовіших російських публіцистів другої половини XIX століття Михайла Каткова, опублікованих у 1863 році, визначено роль українського чинника у його поглядах на вирішення польського питання. Південно-Західний край М. Катков розглядав як “исконно русские области”, де потрібно змінити структуру землеволодіння на користь російської аристократії, поліпшити становище православного духовенства, перевести богослужіння в костьолах на російську мову. За таких умов, на його думку, Царство Польське ніколи не буде прагнути політичної самостійності.