Дитяча смертність в населенні козацької України другої половини ХVІІІ ст. (Zaporizhzhia Historical Review, 2019)
У статті вивчається дитяча смертність в населенні Гетьманщини ХVІІІ ст. Основним джерелом дослідження є частина про «померлих» метричних книг церкви Різдва Христового містечка Яреськи Миргородського полку. За допомогою історико-демографічних методик встановлено основні коефіцієнти смертності, її характеристики. На основі даних коефіцієнтів висловлено припущення про основні причини смертності, чинники, що впливали на її коливання. Встановлено, що дитяча смертність мала яскраво виражену сезонність, що визначалася особливостями клімату, температурними коливаннями, забезпеченістю їжею та питною водою, спалахами інфекційних хвороб та мікрокліматом житлового простору. Загалом така смертність була притаманною аграрному традиційному суспільству, що не знало професійної медицини та медико-санітарного догляду.