Законодавча регламентація православного храмового будівництва на Півдні України за царювання Олександра ІІ (Zaporizhzhia Historical Review, 2019)
Стаття присвячена вивченню законодавчої регламентації православного храмового будівництва в південноукраїнському регіоні за часів Олександра ІІ. Перебування Південної України у складі абсолютистської централізованої Російської імперії зумовлювало велику залежність всіх аспектів її церковного життя, включно із храмовим будівництвом, від офіційного Петербурга. Період правління Олександра ІІ знаменувався змінами в процедурах отримання дозволів на храмове будівництво, що мали трендом передачу частини повноважень від Синоду єпархіальним архієреям, з паралельним збереженням лінії на докладну регламентацію і суворий контроль за дотриманням всіх вимог як до бюрократичної процедури, так і до архітектури.